Restauratie

Voor de restauratie van vele soorten objecten en meubelen kunt u bij mij terecht, zoals een zeldzame zeventiende-eeuwse kussenkast, een chique chiffonnière uit het Directoire, maar ook voor het stijlvolle mid-century bureautje of een Hollands kabinet. Naast bijzondere en waardevolle objecten en meubels brengen klanten ook het gekoesterde theekistje van hun overgrootmoeder of ‘de stoel van vader’. Waardevol betekent niet alleen geldelijke waarde, maar (juist ook) de historische en emotionele waarde.

Schades en restauratie werkzaamheden

Brandschade, waterschade, verhuisschade en houtwormschade zijn enkele bekende schades.

Veel voorkomende restauratie werkzaamheden zijn: het verlijmen van losse verbindingen in stoelen (voordat ze naar de stoffeerder gaan), gebroken stoelpoten herstellen, los fineer vastzetten of verloren fineer inzetten, politoeren, stroeve laden verhelpen, kringen in een tafel verwijderen, gescheurde zijkant in een kabinet herstellen of andere vormen van schade-herstel na bijvoorbeeld een verhuizing.

Soms zijn originele onderdelen verdwenen. In overleg kunnen er sloten en sleutels, beslag of andere ontbrekende zaken worden bijgemaakt.

Voor collegae restaureer ik schilderijpanelen, schilderijlijsten of kunstvoorwerpen van hout.

Voor sommige restauraties heb ik bijzondere materialen en houtsoorten nodig, zoals Cuba mahoniehout, citroenhout, paarlemoer, en vervangers voor schildpad en ivoor.

Paneel restauratie

Politoeren

Scheur reparatie

De restauratie-ethiek

Bij restauratie staat het behoud van de authenticiteit van het object altijd voorop, daarna pas de wensen van de klant. Bij het restaureren gebruik ik materialen en technieken die horen bij de periode waarin het object is gemaakt. Daarnaast probeer ik de restauraties zo reversibel mogelijk uit te voeren. Mijn streven is het gerestaureerde object technisch is orde te maken: een deur moet kunnen draaien en sluiten; een lade moet soepel schuiven. Materialenkennis is daarom van wezenlijk belang. Meestal worden er oude materialen als donor materiaal gebruikt.

Soms is het noodzakelijk om toch moderne materialen of technieken te gebruiken om een restauratie uit te kunnen voeren. Om bijvoorbeeld zo de reversibiliteit of originaliteit van het object te kunnen borgen voor een toekomst met juist minder slijtage of schade.

Restauratie is maatwerk.

Werkwijze bij een restauratie

“Wat kost een meubelrestauratie” wordt veel gevraagd.

Voor een prijsopgave is het noodzakelijk dat ik een meubel eerst zie. Vaak gebeurt dit als eerste met een foto via e-mail met als vervolgstap een bezichtiging op locatie, zodat ik de toestand, kwaliteit en het schadebeeld van object/meubel kan beoordelen. Op deze manier kan ik met u de restauratie mogelijkheden en verwachtingen bespreken.

Hierna volgt een schriftelijke offerte waarin de belangrijkste restauratiehandelingen zijn omschreven. Na akkoord van de klant, wordt een restauratietermijn afgesproken. In principe neem ik het object/meubel pas kort voor de restauratie in, zodat u zo kort mogelijk uw geliefde item kwijt bent.

Of een meubel het waard is om te restaureren hangt af van vele factoren. In sommige gevallen kan het zijn dat de restauratie meer kosten dan het verwerven van een vervangend stuk. Maar vaak is de emotionele waarde belangrijker. Ook de carbon footprint is een afweging, restauratie bespaart veel energie en grondstoffen. In een enkel geval is een object of meubel ‘te ver heen’ en is restauratie vrijwel onmogelijk geworden.

Voor het restaureren van uurwerken of het stofferen van meubels werk ik samen met vakmensen uit andere disciplines.

Indien gewenst kan tegen meerprijs een schriftelijke rapportage van de restauratie aangeleverd worden. Bij grotere en/of complexere opdrachten maak ik meestal een digitale fotoserie van de restauratie.

Scroll naar boven